HTML

Aussie adventures 2009-...

Ime a blog az ausztráliai tartózkodásomról. Remélem mindenkinek ki tudom ezzel elégiteni az igényeit. Irjatok majd az otthoni eseményekről!

Friss topikok

Linkblog

Egy kicsit hosszabb, szárazabb téma...

2009.10.04. 07:48 SH. Hanna

Elkezdtem jobban utánajárni a hivatalos dolgoknak a héten. Beadtam a jogsimat forditásra, mert kiderült, hogy eddig szabálytalanul vezettem, de azóta is többször ültem volán mögé:-) Sajnos majd újra kell csinálnom a vizsgákat, mert a külföldi jogsival cask 3 hónapig vezethetek. Már csináltam egy tesztet a neten. Elég egyszerű, de néhány konkrétabb dolgot még meg kell tanulnom, hogy pl 2 vagy 3 sört ihatok, meg még néhány sebesség korlátozás, mert bár ausztrál viszonylatban itt a legrosszabbak az utak, még mindig jobban lehet döngetni mint a pesti kátyúk közt… Gyakorlati vizsgát is kell tegyek, de attől annyira nem kevésbbé parázom. Diplomámat nem forditattam le, mert még nincs, de ezúton is gratulálok a csopi társaimnak, akik most már fizikailag is megkapták “A Papirt”! Egyébként itt érkezésedtől számitva 2 éven belül ingyen jár ezeknek a papiroknak a forditása. Persze vannak megkötések a mennyiségre, de ezzel is könnyitik az országba való bevándorlást…

A héten Pina megnyitotta a bankszámlámat (szegénynek ez volt a neve…) Egy diák számlát nyitottam, de nem nagyon akarták elfogadni a nemzetközi diákot, úgyh jó lenne minél hamarabb bekerülni egy egyetemre. És hát az egyetemi felvételiről is kiderült egy-két apróság. Rohadt nehéz lesz bekerülni:-(

Kezdjük ott, hogy 2011-es tanévre van lehetőségem bekerülni, mert az orvosira kicsit bonyibb a felvételi eljárás, és több fordulóból áll. Az orvosi egyetemek felére kell valamilyen alapfokú diploma, a másik felére mehetsz már az érettségid után. Én az előbbi kategóriába tartozom. Bár cask januárban fogok záróvizsgázni, de már tanultam egyetemen. Januárban kell jelentkezni egy központi felvételire, ami külön van a csak érettségizetteknek (UMAT) és külön a már diplomásoknak (GAMSAT). Sajnos elég nagy különbség van a feladat sorok közt. Az utóbbihoz a héten kaptam meg a gyakorló feladatlapokat és próbateszteket. Most már sajnálom, hogy ne mitt jártam gimibe… Még csak nagy vonalakban átlapoztam, de van mit készülni… Egy szövegértéses, verselemzéses résszel kezdődik, aztán iráskészség és utána jön a biosz, fizika, kémia stb. tudást felmérő rész. Ez a leghosszabb része, de olyan kérdések vannak benn, hogy ketté áll a fülem. Majd ha jobban elmélyülök benne, megpróbálok összeállitani nektek egy fincsi kis válogatást a kérdésekből. Erre a tesztre március elején kerül sor. Az eredményt pedig cask májusban tudom meg. Ezen kivül ki kell tölteni egy felvételi jelentkezési lapot, ami kicsit motivációs level szerű, de még ennek nem tudom a részleteit, mert ez csak később lesz nyilvános. Ennek leadási határideje június, és tulajdonképpen ezzel jelentkezem be a konkrét egyetemre. Ezután van még egy interview októberben, ahol újabb szűrésen esünk át. Hát ilyen feladatok vannak arra az egyetemre, ahova szeretnék bekerülni. Ezekre mind kapsz valamilyen pontszámot melyhez hozzáadják a korábbi diplomád jegyeiből kalkulát (GPA) értéket, és megkapod a felvételi pontszámodat. Ez alapján meg November környékén kiderül hogy fel vagy-e véve. Én elsősorban a Notre Dame University-re szeretnék felvételizni, ahova úgy tünik, hogy a legegyszerűbb belerülni, és utána a képzés is nagyon jól fel van épitve. Még máshova is beadom majd a jelentkezést, pl: a Sydney Uni, ott 3400-ból 140-t vesznek fel. Hát majd meglátjuk… A Notre Dame egyébként egy kisebb, katolikus egyetem, és dijjazák azt is ha sportolsz stb..

Sajnos az elmúlt napokban kicsit hanyagoltam az edzést, esett az eső, meg nem volt nagyon kedvem, de majd összeszedem magam…

Ezen a hétvégén hosszú hétvége van, mert hétfőn van a munka ünnepe (labour day). És ma állitottuk át az órát nyári időszámitásra, úgyh most már 9 órával előrébb járunk. Ma meg holnap vacsora meghivásunk van, és ma lesz a NRL Grand Final, ami a hazai rögbi bajnokság döntője. Be van zsongva az egész város.

Részleteket később...

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hannadownunder09.blog.hu/api/trackback/id/tr731426198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.Vercsi 2009.10.04. 13:25:14

Bocsánat, nem tudom kihagyni: "interview". Látom már átálltál nyelvileg:)
Tényleg jó hosszú folyamat bekerülni. De legalább van közte ideje az embernek átgondolni, no meg tanulni. Ja, és a szövegértés, verselemzés, meg íráskészség!?? Az elég meglepő. Mármint ha belegondolok teljesen helyénvaló, végülis tényleg az tud rendesen tanulni, kommunikálni, akinek ezek is mennek, csak ugye nálunk orvosi felvételiben minden van/volt, csak irodalom nem.
Tegnap elbúcsúztattuk Gergőt, jó kis buli volt, úgy 10re mentünk vissza pakolni, de délben már itthon is voltam. Most fele akkora dzsuva se volt, pedig sokan voltunk (szerintem 30-40, Ráró szerint 50-60-an voltunk, jöttek Gergő ismerősei is), no meg vittem műanyag poharakat, és a bögréket eldugtuk (amik persze azért előkerültek, de 5 perc alatt elmostuk, most ugye nem volt bogrács, meg tányérok). Ja, és bókot is kaptunk, hogy 2002 óta mi szervezzük a legjobb bulikat :) Kár, hogy nem voltál itt, de majd a welcome partyd...:) (igaz most már kettőkor eloszlott a nép, a tiéden tovább bírtuk)
Aztán ügyesen azzal a jogsival, de nem hiszem, hogy gond lesz!
Vercsi

SH. Hanna 2009.10.04. 13:51:51

Egész életemben igy irtam az interview-t, mert ki nem állhatom, ha egy angol szót irásban "magyarositunk"....
Sajnálom, hogy nem voltam a bulin, de mindenesetre én is csatlakozom a bókolókhoz... Régi evezősök is voltak? Vagy kik küldték a bókokat?
Welcome party? Asszem indokokkal tényleg nem állunk rosszul... Meg tudod hajó és lapát keresztelőket is kell tartani. Ezt a kislányok mondták...:-)

allianna 2009.10.05. 11:03:10

Helló! Tegnao voltunk a Nemzetiben és láttuk a János vitézt! Nagyon tetszett, kivéve hogy Iluska örömlány lett Tündérországban. Báj-báj!

SH. Hanna 2009.10.05. 12:59:43

Én is adtam ma kicsit a kultúrára:-) Leadtam a rendelést a jövő évi szinház programra. Kb 4-5 előadásra megyek/ünk, úgyh egyre inkább úgy tünik, hogy februárban tényleg jövök vissza... Egyébként kegyetlen drága itt a szinház jegy, de szerencsére finanszirozza a Papa:-)
Lassan azért tényleg elkezdek meló után nézni...

allianna 2009.10.05. 15:33:44

jajjajaj, és a Karácsonyi ünnepség?

SH. Hanna 2009.10.06. 04:20:15

A 2010-es évre adtam le, ami januárban kezdődik. És mivel januárban mindenképp haza kell menjek a záróvizsgára ezért otthon leszek a Dekes karácsonyon is:-)
A repjegyem is meg van, tudod dec. 17.
A jövő évi karácsony az már bizonytalanabb, de még túl messze, hogy arról beszéljünk...

allianna 2009.10.07. 12:53:55

Akkor jól van. Na. Örülök, hogy részt tudsz venni a decemberi központi hatezres ergofelmérőn is. Ott is játszák John the valiant-ot, vagy mit néztek meg?

L.Vercsi 2009.10.08. 18:50:03

Bocsánat, kicsit nem témába vág, de ki kell dühöngenem magam:
Gyárfás: "Majd meglátjuk ki igér többet"
Egyszerűen hihetetlen, én nem is tudom... Kibuktam.
Más: képzeld tegnap Misit beborította egy jetskis...!!
Elmentél, és így elfajzottak a dolgok idehaza :(
De remélem veled minden okés!?
Mikor lesz a veterán Olimpia? Ill. apud mikor indul?

L.Vercsi 2009.10.09. 12:13:07

Köszi az smst!
Én még itthon, hamarosan indulunk.
Pussz

SH. Hanna 2009.10.10. 13:07:55

Decemberben nem fogok 6000t húzni... Majd az eukaliptusz levél rágcsáló versenyen résztveszek:-)
Gyárfás egy ... (nem merek csúnyát irni, mert a kereső simán kidobhatja és betiltja a blogom) A jetski-sekről ugyanez a véleményem...
Veterán olimpiának hnap van a megnyitója, de már néhány sportágban elkezdődtek a versenyek. A Papa jövő vasárnap indul, de már előre mentegetőzik, hogy csak a részvétel a fontos, mert nem megy annyira jól...
Várom majd a Klagenfurti beszámolókat!!!

L.Vercsi 2009.10.11. 11:09:10

Csak röviden, mert megyek nagyiékhoz búcsúba:
a hely nagyon szép, az idővel nagy szerencsénk volt (esőt, hideget igértek, éjszaka ömlött, hajnalban esett, reggek szitált, és mire vízre mentünk semmi).
Mi hálég elértük a rajtunkat, résen voltunk, Szatír és Misi lekésték, és így lettek 3. és 4. az U23 közt. (de bő két perccel kevesebbet mentek, mint a hivatalos).
nekem nem ment jól (1:24:38), de a látvány azért kárpótol:)
Hajrá apudnak!!

SH. Hanna 2009.10.12. 08:50:56

Gartulálok mindenkinek a dekes csapatból, meg azért a külkeresek is nagyon ügyesek voltak;-) Sajnálom, hogy Szatirék lekésték. Tavaly ha az Anna nem ordit nekem 5 percen keresztül, akkor tuti lekéstem volna… Köszönöm mégegyszer igy utólag, aztán a rajtnál meg kicsit feltartottam szegényt, de szerencsére nem veszélyeztette első helyét:-)
És az óra… Tündérek vagytok! Azt is nagyon köszönöm!
Vercsi, te miért nem U23ban indultál? Tavaly én csak a verseny után vettem észre, hogy az is van...

L.Vercsi 2009.10.12. 22:31:45

Mi észrevettük, rajtszámfelvételnél szóltunk a bácsinak, ő át akart rakni emiatt másik futamba, mondtuk, h indulok a saját futamomban, csak U23 közt számoljanak el. De nem sikeredett nekik. (jobb is, mert ott utsó lettem volna...:( )
süti beállítások módosítása