HTML

Aussie adventures 2009-...

Ime a blog az ausztráliai tartózkodásomról. Remélem mindenkinek ki tudom ezzel elégiteni az igényeit. Irjatok majd az otthoni eseményekről!

Friss topikok

Linkblog

Canberra

2010.04.06. 13:17 SH. Hanna

Ki gondolta volna, hogy ez lesz a következő bejegyzés…

Mindenki azt mondja Canberráról, hogy neki nem tetszik, mert annyira unalmas, és az egész város meg volt tervezve és olyan szabályos stb. Én az utóbbival nem értek egyet, és az előbbi miatt meg talán pont ezért tetszett nekem:-) Az egész város egy tő körül fekszik, amely egyébként igazán ideális evezős terep… Node, h miket is láttam/csináltam ottan.

Pénteken indultunk, végül azért még sikerült dél előtt elindulnunk, elég kényelmesre vettük, és igaz, h dugókba keveredtünk, de viszonylag hamar odaértünk és elfoglaltuk a szállásunk. Én foglaltam a szállást, és a legolcsóbbat kerestem, elég gáz, hogy ez volt a legolcsóbb szállás, de nagyon meg voltunk vele elégedve. Kis motel, különfürdő, és még medence is volt, amit egyébként nem használtunk. Ja és ingyen wifi, tv, stb… Utána gyorsan bementünk még a városba egy-két nevezetesség meg utána egy esti seta a tóparton, nagyon kis kellemes városka. Igazából megpróbáltuk rövidre zárni a napot, mert másnap mentünk megmászni Ausztrália legmagasabb hegyét, a Mt. Kosciuszko-t (2228m) (Gyimesinek hoztam róla kis kövecskét:-).

Másnap reggel korán kelés, és 200km autózás után odaértünk. A kirándulás egy 11,5km úton ment fel a csúcsra, és egy 9km-es másik útvonalon ereszkedtünk vissza a kocsihoz. Nagyon jó időnk volt végig, de igy húsvét hétvégén nem voltunk egyedül a odafent (bár sokakon látszott, hogy az út nagyját lanofkával tették meg) Nekem lett egy kis izomlázam a lábaimban…

Vasárnap volt a szavazás, ezzel inditottuk a napot, majd a korábbi bejegyzéseimben emlitett kiállitás. Elvileg 10kor nyitott, és mi ezért 10 előtt 2 perccel értünk oda, ahol már kigyózó sor volt, még az elővételben vett jegyekkel is. Azt mondták, hogy 10-kor kinyitják a kapukat, és az első 500 embert beengedik. Úgy 10-15 perccel 10 után kezdett gyanussá válni a dolog, és rájöttünk, h nem állitottuk át az óráinkat, igy még 50 percet vártunk. Közben apukám megszámolta, h benne vagyunk az első 500-ban, úgyh tuti bejutunk. Hát azért tényleg megérte a sorbanállás, én mondjuk több képre számitottam, de nagyon szépeket láttunk. Utána elmentünk a régi parlamentbe, majd az újba, ahol egy ingyenes idegenvezetést kaptunk (néhány adapt az épületről: 5 épületrészből áll, 17 udvarral, 23km-nyi folyósó, 2700óra, a zászlórúd a tetején 81m (a világon a legnagyobb), a rajta lévő zászló akkora, mint egy 2 emeletes busz oldala, 10 zászlót használnak erre a célra, mert a szél és a nap meglehetősen rongálja odafent, az épületet egyébként beleépitették egy dombba, hogy a politikusok ne “lenézzenek” a népre, és igy csak 5 méter látszik ki a földből). Csomó emlék jött elő, amikor 6.-ban osztálykiránduláson voltunk ugyanitt:-) Állitólag nagyon pici koromban is voltam szüleimmel, de arra asszem csak fényképekről emlékszem… Kicsit jobban megismertem az itteni politikai rendszert (kicsit apukám előadásában is…), ami nagyjából a brit és amerikai struktúra koppintása… Lényeg, h azért elég jól működik. A Parlament után felmentünk a tv toronyba, ahonnan egész szépen beláttunk mindent, még az előző nap megmászott hegyet is talán.

Hétfőn már egyedül vettem részt a programokon. Először az AIS-be mentem egy tour-ra. Az AIS (Australian Institute of Sport) 26 sportág válogatottságát támogató program és infrastruktúra rendszer, stadionokkal, medencékkel, kolesszal stb. és óriás kutató hatter... Az új medencét 2 éve adták át, és csupán 17 millió dollárba került (ide is néhány adat: viz alatti folyósó 9 kamerával, meg még másik egy néhány kamera, a medence végén a fal méri a nyomást, szöget ahogy az úszók megérkeznek és fordulnak, 2,5m-enként lehet részidőket mérni stb.). Egyébként itt volt a hires oar-os ergo, amin ültem kis koromban, hát most is kipróbáltam. Hát no comment… Az emlékeimben kicsit más volt, és igy 10 év versenyszerű evezés után egy vicc. A lábtartó egy fém cső, az evezős kar pedig vmilyen hidraolikus rendszerrel működik. A drag nagyon fura volt, a csapás elején kb semmi ellenállás, és folyton belevertem a térdembe. Utána húsvét hétfőre való tekintettel ellátogattam Hollókőre, de szerencsére locsolásban nem volt részem:-). Canberrától nem messze van egy kis mini falu, ahol több ország jellegzetes épületeit próbálták bemutatni. Azért nem rossz 28 országból az egyik Magyarország. Ez eléggé megdobogtatta a szivem. Kis vonat is volt, de arra nem ülhettem fel:-( Utána már hazafelé vettük az irányt, és közben tojt nekem a nyuszi egy új laptopot:-) Már mielőtt elutaztunk kinéztük, és úgy tünik apukám jót aludt Canberrába, és belegyezett. Úgyh most már akadály mentes a skype-olás.

Ma pedig a húsvéti leárazás utolsó napjait kihasználva megvettem a falmászó cipőt, amit hnap be is avatok:-). Találkoztam Bencével is, igy 2 nappal a hazindulása előtt sikerült összehozni. Nagyon megnőt... Egy hires palacsintázóban voltunk, és nagyon fini volt.

Fotókat nem tudtam annyira megválogatni, h ide is rakjak, úgyh majd később felrakom picasára.

Most már, hogy egy hete nem volt tanulni való a kezemben, sajnos vissza kell térjek a jegyzetek közé...:-(

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hannadownunder09.blog.hu/api/trackback/id/tr701898668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2010.04.07. 14:25:14

péntekre előadást kell összedobnom, így nagyon kicsike és nem viccecske komment: nagy örömmel olvastam az új bejegyzést. Az AIS-t asszem hamarosan felkeresem a virtuális térben...érdekel az ottani tudományos izé:)
szia, üdv.:Anna

SH. Hanna 2010.04.08. 03:49:31

@allianna: Ne a virtuális térben!!! Virusos lesz a géped...
Sok sikert az előadásodhoz:-)

L.Vercsi 2010.04.14. 20:22:28

Hanna!
Jó a bejegyzés! Csak most jutottam ide, h elolvassam...
Konzulensnek leadtam a diplomát, hnp megyek be, és majd kapom az ezer pirosozást, h mit kell még javítani.. De már látom a fényt!
Ma már én is láttam Bencét, volt szigeten. Szombaton válogató, kemény előfutam lesz...
És hajrá a tesztekhez, tanuláshoz!
Pussz

L.Vercsi 2010.04.14. 20:24:31

A képek is jók!
Egyszer el kell jussak oda... :)

SH. Hanna 2010.04.15. 03:18:15

Gratulálok!!!!!! És Hajrá-Hajrá válogatón!
És ne feled tárt karokkal várlak, szállásod az mindig van:-)
Tegnap kaptam vissza az első beadandóm, és egész jó lett:-) Majd irok beszámolót, ha lesz vmi izgibb a tanuláson kivül...
Csók mindenkinek!
süti beállítások módosítása