HTML

Aussie adventures 2009-...

Ime a blog az ausztráliai tartózkodásomról. Remélem mindenkinek ki tudom ezzel elégiteni az igényeit. Irjatok majd az otthoni eseményekről!

Friss topikok

Linkblog

EVEZÉS!!!

2009.11.02. 11:00 SH. Hanna

Rowing nothing else…

Asszem ez külön bejegyzést érdemel:-) Bocsánat azoktól, akik kevésbbé jártasak. Számukra kicsit unalmasabb lehet… De asszem evezős klubtársaim leginkább ezt a bejegyzést várták már egy hónapja:-)

Múlt héten beszéltem az egyik klubban a vezető edzővel és megbeszéltem vele, h szombaton lenézek hozzájuk edzés után. Hát igy is volt szombaton lementem, elvitt apukám, és abban maradtunk, h hétfőn akkor jönnék is edzeni.

Hát most már túl vagyok az első edzésen, de előbb kicsit a klubról.

A Sydney Rowing Club-ban fogom folytatni az evezős pályafutásomat. Van közelebb is evezős klub, de azok a honlapjuk alapján inkább veterannak tűntek vagy nagyon rossz arra a viz stb., de többek  közt azért is esett erre a klubra a választás mert:

1. Itt evezett a tesóm is 10 évvel ezelőtt kb 3 hónapig (azóta meg csak javult, pedig akkor sem volt rossz)

2. Korábban emlitettem, h a Fitness First-ben beszéltem egy evezőssel, aki 2 klubot ajánlott, ez volt az egyik (most akarják fejleszteni a női szakoszályukat, van mit….)

3. A Bence is megerősitett. Egy blogos bejegyzésében irta, h az egyik versenyük itt volt és elég szupi kis klub.

+1 bár ez csak az első evezéskor derült ki, h balos a stég, mint otthon:-)

Kezdjük a hajóparkkal. Nem számoltam meg, de van néhány… De elmondanék néhány adatot. Tavaly vettek egy vadi új empaci 8+, idén meg most vettek 2db 4-est, az egyik kicsit használt, de azért szerintem még az is van Lugano szintű, és jövő héten 9 azaz 9db új szkiff érkezik. Nem tudom, hogy milyen márka, de gyanitom, hogy Sykes, ami a legjobb ausztrál márka (több mint 10000dollár egy szkiff, azaz 1,7 milla körül van). A legtöbb hajójuk ilyen. Én ma egy ilyen dublóban voltam kint, és utána mondta a csaj, h ez  a hajó kb 2 éves. Hnap leltárt tartok és megszámolom az egységeket:-) Meg megpróbálom nem otthon hagyni a fotógépet. Lapátok majdnem mind crocker, de vannak conceptek is, és majdnem mindenki csapásszám mérővel a vállán sétálgat. A villák szinte mind wing villák, amit utálok, de remélem hamar hozzászokom… Nem tudom hány motorcsónak van, de ma legalább 3 volt vizen. Most újitották fel a kondijukat. Új gépeket és súlyokat vettek, mert életveszélyes volt pl az egyik lábgép. Ez most az udvaron van, és szerintem, ha meglátnák a mi lábgépünk rögtön bezáratnák a klubot… Ergójuk nincs sok, max 10 (mind D meg E modell). Van egy társalgó, ahol van egy plamza tv, amit pl arra használnak, h evezős videokat elemeznek. Az edzőkról még nem nagyon mondtam semmit. A vezető edző két éve jött át Újzélandról, nagyon jó fej (a fia benne volt valamelyik idei válogatott 4esben), az én edzőm (Adam) pedig tavaly benne ült az ausztrál 8-asban. Ezen kivül még van 2-3 edző. Róluk még nem sokat tudok. Majd a nevekkel gondjaim lesznek, mint mindig… A felnőtt versenyzőket tekintve 5 lány jár le, és az edző azt mondta, h ebből 3-4 rendszeresen. A fiúk azért többen vannak, nem tudom pontosan, ma kb 15-20-an voltak. Ezen kivül vannak veteránok, és iskolák is járnak tesi keretében. Az évi tagdij 400 dollár, ami kb a dekes tagdijnak felel meg. Ezek után gondolom többekben felmerült, h honnan van a pénz. Hát erre a válasz nagyon egyszerű. A klubnak van egy nagyon jól menő étterme és játékterme. Ergo lóvéból nincs hiány…

És akkor az első evezés beszámolója:-) Hát kezdjük ott, hogy szombaton megtudtam, REGGEL 5:15kor van edzés. Erre sajnos számitottam, de nem esett annyira jól. Főleg, h bőven éjfél után szoktam lefeküdni és 8-9 között kelni (ma ilyenkor már itthon voltam). Lényeg az, h tegnap megpróbáltam korábban ágyba bújni, n11-kor sikerült is, de nem birtam elaludni és még f12-kor is ránéztem az órámra. Hát 4-kor szépen megszólalt a vekkerem (2-t is beállitottam a biztonság kedvéért) és úgy éreztem, mintha az egész éjszakát félálomba aludtam… Mind ez azért is volt probléma, mert nekem kellett vezetnem edzésre. Egyedül mentem. Szóval 4 kor keltem, előző este bepakoltam és f5 után picivel már indultam is. Még sötét volt, és párás volt a kocsi ablaka. Hát elég üresek voltak az utcák, úgyh csupán 35 perc volt kocsival (sajnos Sydneyben vannak távolságok…) 5:05-kor értem oda, és én voltam az első:-) Szerencsére kb fél perc mulva jött egy srác, úgyh hamar bejutottam az öltözőbe. Nagyon kulturált, de elég pici, és egyáltalán nincsenek szekrények. Szivárogtak be az emberek, de csak a nevek felét sikerült megjegyeznem (abból az 5 lányból…). A társalgóban gyülekeztünk és végül dublóban mentem ki az egyik csajjal (a pasija félig magyar, és ő is ott evez) a többiek meg 4x. Sajnos fel kellett szereli a hajót, úgyh kicsit lemaradtunk már az elején. Szóval abban a bizonyos kb 2 éves hajóban voltam crocker lapátokkal és egész jó volt:-)))) Mondhatni nagyon jó:-) A lányokkal szerintem nagyjából ugyanazon a szinten vagyok technikailag, de fizikailag MOST biztos sokkal rosszabb. Egyébként ma délután volt 2000es ergo felmérőjük. Kivi vagyok, h hogy sikerült nekik:-)

Vizen úgyanúgy melegitettünk , mint otthon és  elindultunk, megpróbáltuk utolérni a többieket, de ez nem nagyon sikerült. Úgyh ott fordultunk, ahol találkoztunk velük (kb. 15km-t mentünk) És visszafelé elkezdtük a nyomatást, ami később kiderült h 3x10’ 4’3’2’1’ t:18-tól fölfelé. Azért később derült ki, mert megcsináltuk az elsőt és utána kérdezte a társam, h csináljunk még egyet. Én persze minden buliban benne vagyok, úgyh amikor újra eveztünk, és rögtön kezdtük a következőt (max 2 percet pihenhettünk) és utána ezt eljátszotta újra, azzal a különbséggel, h kb fél percet pihentünk. Az első tempóemelésnél rájöttem, hogy a kedves dublótársam pihenésképp használja az első 4 percet, mert nem nagyon lihegett… Kicsit megviselte a mostani edzettségi szintemet ez az edzés, de azért túléltem:-) Sajnos visszafelé már kaptunk rendesen a hajóforgalomból, és  a csajok azt mondták, h ma egész jól megúsztuk…:-( Persze a nyomatás utolsó percében tuti jött a hullám:-( Itt elég sokan hajóval járnak munkába, nagyon jól ki van épitve a vizi-tömegközlekedés. De az evezősök ezt nem nagyon szeretik, főleg azért, mert emiatt kell reggel 4kor kell kelni… Vizreszálláskor csak egy kis szellő volt, ezen kivül viszonylag szép volt a viz, de nem olyan szép, mint a Duna reggel f7 körül…:-) Visszaértünk épségben, a kikötést inkább nem komentálom… És oriás hajó mosás törlés a bakon, mert sós vizen evezünk, és ezért minden edzés végén le kell öbliteni a hajót (kivül, belül), lapátokat, és utána hajótörlés. Edzés után azt mondta az edző, hogy hamar bele fogok rázódni, és hnap akkor szkiffbe megyek. Hát ilyen gondolatokkal térek most nyugovóra, mert hnap újra meg fog szólalni HAJNALI 4-KOR a vekker…

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hannadownunder09.blog.hu/api/trackback/id/tr421492628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2009.11.02. 11:26:11

Jó olvasni ilyenekről. A vállukon, hogy látják csap.mérőt? Csodás lehetett az egész. Itt már hideg van, ma nem tudtunk vízre menni, pedig szépen süt a nap, viszont Dödivel megmentettünk egy kis cinkét, aki lefejelte az üvegajtót. 1-2 óra múlva magához tért és el lehetett engedni.
Jóéjt, üdv..Anna

L.Vercsi 2009.11.02. 14:30:42

Hanna (akarom mondani drinking buddy:) ), ez szuper! Majd akkor fotózz! Mondhatnám, h mennyire irigyek vagyunk, de úgyis tudod:)
És tudod már, h milyen szkiffet kapsz? Ja, vagy ott már éjjel van?... Nem tudom megszokni.
No mindenesetre jó evezést, és várjuk a további beszámolókat!
(ja, és megnyugtató a 3*10' 4-3-2-1, mármint hogy nem (mindig) csinálnak teljesen mást mint mi idehaza.)
Pussz

SH. Hanna 2009.11.03. 03:20:34

Annácska, nem sok embert láttam evezőshajóban sétálgatni... De majd decemberben tarthatsz nekem bemutatót:-)
Hát a szkiff már nem volt annyira jó. Ausrowtec márkájú hajó, 16,5 kiló, sajnos a beállitáson tudtam volna korrigálni... De nagyon stabil volt amit azért dijaztam:-) Asszem inkább csapathajókban szeretnék majd evezni, főleg a hullámok miatt... Azért ma is meg volt az evezés;-)
(Ma 4x5' 1. 16-tal, 2. 18 stb.)

L.Vercsi 2009.11.03. 18:58:19

Hm, 16ról induló tempó? Mondjuk az most itteni márciusnak felel meg kb, nem?
Viszont ha a nagy Duna után is panaszkodsz a vízre... Akkor tényleg nem lehet valami jó. És merre eveztek? Szóval városi részen, vagy ki a természetbe? (azt írtad, h az eleje-vége hajóutas, de fentebb/messzebb)
Pusz

SH. Hanna 2009.11.04. 01:01:05

Anna, ezek szerint nem voltál még evezős versenyen? Szerintem a vállukon hordják. Nem tudsz meggyőzni, most nincs igazad...
Ergo eredmények 7:11-33-ig, de a 33-as 10 mp-cel szarabbat huzott, mint az egyéni legjobbja. Ahhoz képest, hogy mennyit edzenek szerintem nem olyan jó eredmények. A fiuknak jobb eredményeik vannak. A fiuk presztizs kérdést csinálnak abból, hogy ki tud nagyobbat hányni a végén...
Mondtam az edzőnek az én legjobbam, de nem igazán villanyozódott fel... Főleg miután már két napja szenvedek szkiffben, mert napról-napra szarabb a viz... Inkább városi részneken evezünk, természetről nincs nagyon szó, csomó vitorlás kikötő van az út mentén, de szerencsére ilyen korán senki sem nagyon akar vitorlázni:-) És az egész hajóutas, csak amikor még vizre megyünk akkor még nem járnak. Ja és az edzők egyáltalán nem figyelnek az evezősökre, ami még külön öröm...
Itt szerintem nem igazán mérvadó, h mi minek felel meg, mert ezek télen-nyáron vizrejárnak. De versenyszezont tekintve igen, kb márciusnak felel meg. Itt majd márc. első felében lesz az OB.

SH. Hanna 2009.11.04. 01:04:29

Bocsánat Anna, véletlen kimoderáltam a kommentedet...

allianna 2009.11.04. 12:02:14

@SH. Hanna: mondjuk ezt észrevettem...cenzorok nehezítik az életünket szerte-nagyvilágban...

Vizipókom 2009.11.07. 18:33:16

Max riszpekt a hajnali, kaki vízen való evezésekért. Én már csak akkor vetemedem ilyesmire, ha vadvízi- vagy szörfkajak van alattam...de a hajnal még így is necces:)
Indulhatsz az ausztrál OB-n? Mikor lesz az első versenyed?
Bencével összefutottál már?
Pusziii

Vizipókom 2009.11.07. 18:35:22

Ja, és Te a Fitness Firstbe, én meg First Fitnessbe járok:) (biztos azért van fordítva, mert pont a Föld ellenkező oldalán van)

SH. Hanna 2009.11.08. 06:32:15

Indulhatok, de még nem biztos h jól járnak velem, főleg h majdnem 2 hónapig nem megyek előtte vizre... De lehet h megpróbálkozom vele:-) Első versenyem nem tudom mikor lesz. OB óta nem nagyon edzettem versenyszerűen... Igazából csak most kezdek újra belerázódni. De mielőtt indulok az itteni OB-n azért jó lenne versenyezni. Bencével még nem futottam össze, most hétvégén akartam, de nem jött össze... Mit akarsz a Bencétől?:-)
Egyébként nem járok Fintnes Firstbe, egyszer voltam, de akkor sem sportolni...:-)
süti beállítások módosítása